субота, 15. мај 2021.

Kriptovalute i stejkovanje

Kriptovalute su stvarnost,vec sa svih strana mozemo da cujemo i procitamo nesto o njima.

Kriptovalute i stejkovanje


U poslednja dva meseca mi je vise prijatelja poslalo pozivnicu za Pi Network aplikaciju.Veoma mi je drago zbog toga,pocinje sve vise ljudi da se upoznaje sa kriptovalutama.
Ukoliko jos niste upoznati sa kriptovalutama,predlazem vam da procitate tekst koji sam ranije napisao.


U ranijem tekstu je opisan proces rudarenja bitkoina.To je proces koji nosi ime Proof Of Work (POW=rudarenje).
Postoje mnoge druge kriptovalute zvane Altcoini.Altcoini su sve ostale manje poznate valute sem bitcoina.
Kao sto smo ranije rekli,bitcoin se rudari,a neki altcoini se dobijaju stejkovanjem (orocavanjem).
Stejkovanje (POS-Proof Of Stake) je sasvim drugaciji proces stvaranja novih novcica na mrezi.
Kod bitcoina,novi novcici su takozvane nagrade rudarima koje dobijaju za obradu kompleksnih matematickih racunica.Na taj nacin rudari odrzavaju bitcoin mrezu stabilnom i sigurnom.Takav proces koristi jako puno elektricne energije,i bas iz tog razloga ne verujem da ce btc biti prihvacen kao masovno sredstvo za placanje jer bi to jos drasticnije povecalo potrosnju elektricne energije i pospesilo jos veci stepen globalnog zagrevanja.

Kako doci do besplatnih POS kriptovaluta i stejkovanja?
Samo nastavite citati.

Za razliku od bitcoina,eterijum (ETH) se unapredjuje.Trenutno je i eterijum radi na procesu Proof Of Work.Kada se bude skroz unapredio do kraja ove godine,nosice ime Eterijum 2.0 i funkcionisace procesom Proof Of Stake,sto znaci da ce se dobijati procesom stejkovanja,a ne procesom rudarenja.

Da razjasnimo,Proof Of Stake (za razliku od Proof Of Work) ne koristi puno elektricne energije,nisu potrebne skupe masine za stvaranje novih novcica i za odrzavanje i sigurnost mreze.U ovom slucaju,korisnici koji imaju neku Proof Of Stake valutu u svom novcaniku su kljuc funkcionisanja cele mreze tog novcica (tokena,kriptovalute).

Kako je to moguce?

LAKO.Korisnici koji imaju Cardano kriptovalutu (koja je trenutno na 6. mestu po ukupnoj trzisnoj kapitalizaciji) u svom novcaniku mogu da doprinesu odrzavanju mreze stejkovanjem (orocavanjem) svojih cardano novcica.
Proces stejkovanja znaci da vase novcice iz novcanika date (delegirate) nekome (validatoru),ili strucnije receno delegirate vase novcice u bazen gde ga koriste validatori i dobijaju nagrade za ulozene novcice (u to spadaju i vasi novcici),a vi od toga dobijate nagradu za svoj doprinos cardano mrezi.Verujem da su vam ovi pojmovi i ceo proces malo nejasni.Jedan nas domaci bazen je lepo pojasnio proces stejkovanja,clanak mozete procitati ovde.
 

Kriptovalute

Pozitivna stvar u ovome je to sto cak i ako delegirate vase novcice,vasi novcici ostaju u vasem novcaniku,ne saljete ih nikome.Ceo proces je jednostavan,vi ustvari sklapate pametan ugovor koji samo vi mozete da raskinete u bilo kom trenutku.Pomocu tog pametnog ugovora,vasi novcici se koriste za odrzavanje mreze i ne napustaju vas novcanik.Dokle god su vasi novcici stejkovani,vi dobijate nagradu za vas doprinos jacanju mreze.Ta vasa nagrada,to su ustvari novi novcici stvoreni na mrezi,upravo kao sto bitcoin rudari dobijaju nagrade za svoj doprinos jacanju mreze.

Razlika je velika,vi ste ekonomicni,ne trosite gomilu elektricne energije,nemate potrebu za skupim kompjuterima (masinama za rudarenje) i nemate rashode (kvar komponenti masina zbog dotrajalosti,racun za struju,...).

Cardano je u trenutku pisanja ovog teksta dostupan na berzi po ceni od 2.31$ (oko 230 dinara) po komadu.Ukoliko se odlucite kupiti Cardano i stejkovati ga u ADA novcaniku.Trenutno mozete ocekivati oko 4-5% povrata na vasu investiciju na godisnjem nivou.Ovo je trenutno stanje,moze da se smanji ili poveca % na godisnjem nivou,moze da  skoci ili da padne cena Cardano novcica,to niko ne zna sigurno.Ja nisam finansijski strucnjak i ovo sto ste procitali nije savet,samo cinjenice i trenutno stanje trzista!Ukoliko zelite da investirate u kriptovalute,investirajte samo onoliko novca koliko ste spremni da izgubite!

Postoji nacin na koji bez rizika mozete da investirate u kriptovalute,potrebno je samo da investirate malo svog vremena i truda.Postoji jedna proverena slavina (od engleske reci faucet=stranica koja deli besplatne novcice),stranica je https://freecardano.com.Na ovoj stranici imate mogucnost da svakih sat vremena ocvojite nagradu od 300$ u Cardano novcicima.Ukoliko i ne osvojite najvecu nagradu iz prvog puta,osvojiceted neku od manjih nagrada.Mozda vam te nagrade deluju kao veoma male,ali na duze vreme i tek kako mogu da dobiju na vrednosti ako trzisna cena Cardano tokena poraste.Kako postoji mogucnost da cena padne,tako postoji i mogucnost da cena poraste.

Nemate sta da izgubite sa besplatnim nacinom dobijanja Cardano novcica,mozda samo nekoliko minuta vaseg vremena dnevno,sto po meni i nije tako velika investicija.Ukoliko zelite zapoceti besplatno,registrujte se na sajt https://freecardano.com i pocnite zaradjivati.Dovoljno je da svakih 60 minuta udjete na njihov sajt i kliknete ROLL dugme i dobicete jednu od nagrada.To je sve sto trebate da radite.Stranica radi jednako dobro i na mobilnim uredjajima,tako da bilo kada i bilo gde mozete da zaradjujete.Minimalan iznos za povlacenje novcica u vas novcanik je 5 Cardano novcica.

Te novcice nakon povlacenja u vas novcanik (daedalus,yoroi,...) mozete stejkovati.Naravno,po trenutnoj ceni nemojte ocekivati da ce te se obogatiti na brzinu,ali na duze staze mozete ocekivati da ce se stejkovanjem broj vasih novcica povecati,a ako ce i cena Cardano tokena poveca ostvaricete neki profit.Ovo su samo spekulacije,ali ako imate bar i malo vere da cete uspeti na duze staze,probajte.Ne kosta vas puno,svega par minuta dnevno.

Nadam se da sam uspeo malo blize da vam pojasnim razlike u procesima stvaranja pasivne zarade sa kriptovalutama.
Ovo je samo ukratko opisano o procesu,ukoliko zelite da stvorite svoju pasivnu zaradu,procitajte detaljan opis o zaradi sa valutama.

Нема коментара:

Постави коментар